Można je dodawać do panierki do kotletów, do płatków śniadaniowych, do jogurtu na kolację lub jako dodatek do chleba czy ciasteczek. Nie zaleca się spożywania ich w dużych ilościach ponieważ zamiast pomagać w wypróżnianiu i regulować pracę jelit uzyskamy efekt odwrotny. Otręby działają na organizm ludzki jak swoistego rodzaju miotła, znajdując się w przewodzie pokarmowym wchłaniają wszelkie toksyny i zanieczyszczenia, które wraz z otrębami są wydalane z jelita grubego. A to za sprawa zawartego w nich błonnika, który wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, normalizuje stolec i pracę jelit. Należy pamiętać, że przy diecie powinniśmy wypijać duże ilości płynów. Ponadto otręby pszenne wpływają na rozwój korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pomagającej w przyswajaniu witamin. Kolejnym atutem spożywania otrąb jest ich korzystny wpływ polegający na obniżeniu "złego" cholesterolu.

Otręby zawierają: witaminy z grupy B, beta-glukan wspomagający przy wszystkich zaburzeniach związanych z obniżoną aktywnością układu odpornościowego.  witaminę A której niedobory prowadzą do problemów ze wzrokiem, witaminę młodości E, składniki mineralne takie jak: przeciw-rakowy selen, odpowiadający za mocne kości fosfor, wapń, potas, cynk, wpływający na naszą koncentrację magnez. Obniżają poziom estrogenów, które mogą być przyczyną powstawania raka sutka. Otręby pszenne to okrywa – skórka ziarna, bogata w kwas fitynowy, który utrudnia przyswajanie  wapnia, żelaza oraz cynku. Dlatego podczas spożywania otrąb zaleca się zwiększenie ilości tego pierwiastka w diecie. W przypadku problemów z wchłanianiem żelaza  należy spożywać posiłki bogate w witaminę C oraz białko (najlepiej zwierzęce zawierające aminokwas - cysteinę, która umożliwia tworzenie wiązań odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniej struktury przestrzennej białek. Białka budują komórki naszego ciała, nasze wewnętrzne narządy, skórę etc.) Dlatego zaleca się spożywanie otrąb z mlekiem lub jogurtem, najlepiej w połączeniu z owocami bogatymi w witaminę C. Ponieważ otręby są bardzo suche mają właściwości hydrofilne - wiążą. Dlatego zaleca się zwiększyć ilość wypijanych płynów, żeby treść pokarmowa nie zalegała w jelitach. Dlatego lepiej spożywać otręby po uprzednim namoczeniu ich w mleku czy jogurcie ok. 5-10 minut.

 

Przepis na peeling z otrębami z pszenicy

  • 1 łyżeczka pszenicznych otrąb
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki oleju argonowego

 

Składniki należy stopniowo łączyć z olejami. Cukier ma za zadanie pobudzić krążenie i złuszczyć martwy  naskórek. Otręby   pszeniczne rozjaśnią cerę nadając jej gładkości i zdrowego wyglądu, cynamon posiada właściwości antyseptyczne, odświeżające. Lniany olej od dawna był stosowany w medycynie i kuchni ludowej, w kosmetologii stosuje sie olej z lnu jako  środek nawilżający i wygładzający  bardzo suchą skórę, posiada właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek odżywia i uelastycznia skórę. Olej arganowy zwany „płynnym złotem” dzięki dużej zawartości witaminy E ma właściwości odmładzające, pomaga także w leczeniu chorób skórnych.

Więcej informacji o ręcznie robionych kosmetykach znajdziesz na: kosmetykinaturalna.blogspot.com