Najczęściej stosowana proporcja do wyrobu mydła metodą na zimno jest ta w której: woda stanowi około 20% wszystkich składników, tłuszcze około 70%, a soda kaustyczna – około 10% masy mydła. 

Aby zrobić 1000g mydła potrzebujemy:
  • 200g wody destylowanej
  • 700g tłuszczów, mogą to być różnego rodzaju oleje: rzepakowy, rycynowy, oliwa z oliwek, olejek z avokado czy migdałowy.
  • 100g NaOH

Przygotowanie mydła rozpoczniemy od zrobienia fazy wodnej t.j. połączenia wody z NaOH

Do jednego naczynia wlewamy 200g wody destylowanej, do drugiego dodajemy wodorotlenek sodu w ilości100g. Substancja ta jest silnie żrąca, dlatego zabezpieczamy ciało rękawicami, fartuchem i okularami. Należy również unikać wdychania oparów, które będą wydzielać się w czasie rozpuszczania sody kaustycznej w wodzie. Pamiętaj chemiku młody, zawsze wlewaj wodorotlenek sodu do wody, nie zaś odwrotnie! Pozostawiamy do ostygnięcia.


  1. Faza olejowa: w garnku umieszczamy wszystkie oleje i masła np. shea, kakaowe, kokosowe etc.Na wolnym ogniu topimy tłuszcze i podgrzewamy do temperatury 45 stopni Celcjusza. Za pomocą dwóch termometrów lub pirometru kuchennych mierzymy temperaturę fazy wodnej i olejowej. Obie powinny mieć temperatury bardzo zbliżone do siebie, około 45 stopni Celsjusza. 
  2. Następnie robimy fazę wodną: cienkim strumieniem, cały czas mieszając łączymy z fazą olejową. Połączone fazy mieszamy początkowo łyżką a następnie za pomocą blendera. Czynność mieszania należy wykonywać kilkukrotnie po ok. 2 minuty. Po około 5-10 minutach płynna substancja powstała z połączenia frakcji wodnej z olejową -  powinna zacząć gęstnieć. Tężenie sygnalizuje, że proces zmydlania zaczął postępować. Gdy mieszanina posiada konsystencję podobną do budyniu, jest to idealny momęt żeby dodać pozostałe składniki: olejki zapachowe, suszone kwiaty, pilingujące nasiona maku, glinki lub barwniki kosmetyczne.
  3. Powstałą masę przelewamy do form. Wypełnioną formę należy przykryć ścierką lub ręcznikiem i pozostawić na jedną dobę. Po upływie 24 h sprawdzamy, czy mydło jest twarde? Jeśli nie, należy pozostawić je na kolejne 24h ale tym razem bez przykrycia. Po nacięciu formy wykonanej z kartonu po soku czy jogurcie wyciągamy mydło.Jeśli mydło należy pociąć na mniejsze kostki - zadanie ułatwi nam nóż ceramiczny lub zwykły nóż zanurzony w ciepłej wodzie. Kostki mydła pozostawiamy na czas 3-ech do 5-u tygodni. Im dłużej trwa proces leżakowania, tym twardsze i łagodniejsze mydło powstanie.
żródło: http://kosmetykinaturalna.blogspot.com/2013/09/jak-zrobic-mydo-metoda-na-zimno.html